Производство на кафе Кафето през вековете Кафе - растение

История на кафето – факти и легенди от България и света


За нас, българите, тази история сигурно започва на чардака на Каравеловия дядо Либен, където той, заедно с хаджи Генчо сърбат каймаклия кафе и дискутират кои са най-важните сладости на живота.

За тези българи от старо време стойностите на шербетлията напитка приготвена върху горещ пясък са толкова неоспорими, че тя въобще не е предмет на дискусия, за разлика от стария и новия тютюн. Най-вероятно блажено са вярвали, че тя си е съществувала откакто свят светува...  А как е било, всъщност?

Една от легендите разказва за някакъв козар, който забелязал, че козите му моментално забравяли за зверския пек и започвали весело да скачат веднага след като си хапвали от червените плодове на някакъв непознат див храст. Решил накрая човекът и той да опита от тези плодове. Ефектът им бил такъв, че монаси минаващи от там, забелязали, как козарят танцува заедно с козите под палещите лъчи на слънцето. Съвсем скоро монасите започнали да пият отварата на тези плодове, която им помагала по цели нощи да се отдават на молитви, без въобще да помислят за сън.

Всъщност организираното отглеждане на кафе датира някъде от средата на 15 век в арабската провинция Йемен. Дълги години това било единственото място, което снабдявало света с кафе. Пристанището Мока било най-строго охраняваното място в Йемен. Нито едно дръвче не напуснало пределите на провинцията. Но накрая група пътуващи монаси все пак успели да изнесат шепа зърна, които занесли и засадили в Индия.

До Европа кафето се добрало през Венеция. Търговците, които пътували с корабите така били свикнали с напитката в Арабския свят и в Индия, че започнали да я разпространяват и в Европа, за да не се отказват от вълшебния й вкус.

През 17 век холандците започнали да го култивират в Индонезия, а французите могат да се похвалят, че първи го засадили в Америка. А пък днес, в 21 век, кафето вече е станало втората най-търгувана стока в света. Единствено черното злато –нефтът –го превъзхожда.

Е, дядо Либен и хаджи Генчо няма как да знаят тези работи, но това не им пречи табиетлийски да си сръбват кафенце... Да ви е сладко и на вас.


Вижте също:
Кафемашини
Доставчик на кафе