Кафето и киното

Кафето и киното или какво е "Копи Лувак"?


Може би, по-точно беше да кажем ”Кафето в киното”, но ще си оставим заглавието без поправки, за да не се объркаме с някое кафене в кино фоайе. Така или иначе, доста кафе се пие по филмите. Кажи-речи, колкото се и пуши. Даже и повече, защото борбата с тютюнопушенето вече превзе Холивуд, а кафето, макар и без своята най-добра приятелка, цигарата, си присъства непоклатимо във всякакви киноистории. Непоклатимо, но често незабележимо. Защото, не са чак толкова много случаите, когато то, кафето, не е просто привичен фон на действието, а истинско действащо лице във филма. Един вид, кино-герой. Е, за един такъв филм ще ви разкажем сега.

У нас филмът беше прожектиран под заглавието ”Да ритнеш камбаната с финес”, но трябва да кажем, че навсякъде по света заглавието му е било различно, доколкото оригиналното “Bucket List” е абсолютно непреводимо. Рядко интересна история, според мен. Става дума за двама мъже – героят на Джак Никълсън, който е милиардер и героят на Морган Фрийман, който е автомеханик. Двамата са в една и съща болнична стая, защото и двамата имат рак на белите дробове в много напреднал стадий. Джак Никълсън, макар и приказно богат, е един самотен заядливец. За него има само едно удоволствие на този свят – пиенето на кафето “Копи Лувак”. Що за кафе е това, ще попитате вие. Ясно е какво – най-скъпото в света. Всички трейлъри на филма, включително и българският, започват с това как Джак Никълсън мирише уханието на любимото си кафе.

Единственото, което иска от секретаря си е, да му се донесе в болницата специалния позлатен прибор за правене на това кафе. Морган Фрийман е написал списък на нещата, които трябва да направи преди да ритне камбаната (на английски “да ритне ведрото” оттам “Списък на ведрото” - “Bucket List”), но когато разбира, че му остават само шест месеца, го хвърля. Джак Никълсън намира списъка и му предлага да го осъществят за времето, което им остава. И така, следва едно лудешко преместване от Северния полюс до Китайскагта стена, от Франция до Тадж Махал и пр., и пр. Докато много различният светоглед на двамата мъже ги довежда до разрив. Морган Фрийман се връща при своето голямо, обичащо го семейство, а Джак Никълсън в самотния си богаташки апартамент. Само че, точно Морган Фрийман получава тежка криза и от семейната трапеза го откарват направо в операционната..


Развръзката на филма е в това, че изнемощелият герой на Морган Фрийман разказва на дошлия да го види Джак Никълсън, какво, всъщност, представлява неговото обожавано кафе “Копи Лувак”. И двамата избухват в неистов смях и Морган Фрийман задрасква предпоследната точка в списъка – “да се разсмееш до сълзи”. Но това “да се разсмееш до сълзи” се превръща в “да пукнеш от смях”, защото героят на Морган Фрийман след малко умира на операционната маса.

А какво представлява това фамозно “Копи Лувак”? Просто някъде в Суматра живеят диви горски котки, които обичат да ядат свежи кафеени зърна. Изяждат те зърната, смилат в стомаха си зелената обвивка, а другото изхвърлят. Селяните събират изхвърленото, мият го, мелят го и го продават по света... Разберете повече тук:.


Кафето и...
Shell
Нестле