Кафето по света Кафе-коктейл

Рецепти за кафе от България и света


Сигурни сме, че когато отворите някой сборник с рецепти за кафе той веднага ще ви заприлича на своеобразен географски атлас. Ирландско кафе, италианско кафе, виенско айс кафе, английско айс кафе, кафе по холандски, по бразилски, по казашки, по североамерикански, по сицилиански и пр., и пр.. А пък парченцето родолюбие, което без друго носите в себе си сто на сто ще ви накара да извикате "Добре де, няма ли кафе по български?"

 

  • Бъдете спокойни, Балканите не правят изключение, макар че в общи линии в нашия регион става дума за една и съща рецепта. И все пак, ако отидете в сърцето на Родопите, в Златоград, можете да опитате от "въртяно кафе на пясък". Това кафе трябва не само да се опита, то обезателно трябва и да се "види". А за тези които нямат път натам, ще разкажем за кафеджийските табиети на един от най-големите ни писатели – Йордан Йовков. Според него кафето е шест вида: "каймаклия" – онова, на което се добавя ситно смляна леблебия; "синджирлия" – онова, което е с цял гердан от мехури и мехурчета; "тънко преварено" – това което кипва три пъти, за да няма никакъв каймак; "хеллия" – с една щипка от онзи зеленикав арабски прах, наречен хел; "шекерлия" – онова на което се сипва захар в студената вода, защото по Йовково време да подсладиш горещо кафе било смятано за пълна простащина; "небетлия" – когато пиейки лапваш бучка небетшекер, което си е пак захар, но с по-различни кристали и вкус. Досещате се, че навсякъде става въпрос за ситно смляно кафе, което се вари в калайдисан меден съд наречен "джезве". А ето и няколко рецепти на други народи, които също си мислят, че тяхното кафе е "най"
  • "Ирландско кафе": Във висока стъклена чаша се слага една чаена лъжичка кафява захар, налива се 30 мл ирландско уиски (няма значение каква марка, защото всички са превъзходни; от фирма Геник препоръчваме Paddy и зелен Bushmills) и се бърка, докато захарта се разтвори напълно. После се добавя 100 мл еспресо и много внимателно се бърка. Накрая, отгоре се поставя разбита сметана, а върху нея се настъргва малко индийско орехче.
  • "Виенско кафе" : Две чаени чаши вече направено еспресо кафе се смесват с с две супени лъжици течен шоколад, разбърква се и се доливат сто и петдесет грама прясно мляко. Разлива се в отделни чаши и се поръсва с канела. Отгоре се слага сметана.
  • "Английско айскафе": Вари се обикновено турско кафе, което обаче много старателно се прецежда, охлажда се и чак тогава се налива в чашите. Във всяка чаша се слага по една топка сладолед, а отгоре се украсява със сметана. Обезателно се поднася със сламка.
  • "Френско кафе": Около 30 грама (6 чаени лъжички) смляно кафе се запарват в 250 грама вода и след това се филтрират. Добавя се една щипка сол, разбърква се и се разсипва по чашките. Във всяка чашка се слага по малко коняк (френски, разбира се) и захар по желание.

Вижте също:
Марки кафе
Еспресо
Кафе на капсули
Инстантно кафе
Чай