Еволюция на логото на NESTLE през годините

ЗА ИСТОРИЯТА НА НЕСТЛЕ


Дали има някой, който да не знае, че “Нестле” е швейцарска компания? Едва ли, поне е и сред любителите на шоколада. По-скоро не всички знаят, че тази компания е неоспоримият “номер едно” в хранително-вкусовата промишленост на света. За което, между другото, повече говорят витрините на магазините, а не статиите в интернет. Така или иначе, в историята на тази огромна компания има някои показателни неща, които ни се ще да споделим.

Всичко започва, разбира се, в Швейцария. По-точно, на Швейцарската Ривиера, както наричат най-живописната част от крайбрежието на Женевското езеро. Още по-точно, в градчето Вьове. Точно това градче са избрали, за да се разделят с живота, големият полски писател Хенрик Сенкевич, големият английски писател Греъм Грийн и най-големият комик на киното Чарли Чаплин. Преди почти сто и петдесет години, в това градче трима души, всеки с глава пълна с идеи, създават няколко открития, без въобще да подозират за съществуванието на останалите двама и за тяхната работа. Но точно на тези открития е съдено да преобърнат представите на света за храненето и най-вече за приготвянето на храната. Първо, швейцарският фармацевт Анри Нестле, разтревожен от стремително нарастващата детска смъртност, на базата на различни комбинации от мляко, пшенично брашно и захар, създава продукт за изкуствено хранене на кърмачета не получаващи майчино мляко. Този продукт е имал изключителен успех сред най-младите европейци и най-вече сред тяхните майки и само след няколко години “Млечно брашно Анри Нестле” вече се продава в цяла Европа. Съгражданинът на Нестле Даниел Петер през 1875 година, експериментирайки с мляко и какао на прах, създава нещо, което ше стане любимото лакомство не просто на младите европейци, а въобще на всички хора по света. Млечният шоколад! Даниел Петер, разбира се, веднага създава фирма, която от самото начало е меко казано просперираща. Няколко години по-късно, през 1882 година Юлиус Маги разработва технология за производство на бързоразтворими грахови и бобени супи. Създава фирма “Маги и Ко.” и почва да произвежда освен супи, бульони на кубчета, подправки и различни сосове. Е, надявам се всички се досещате, че в течение на годините тези фирми се сливат в един ставащ все по-могъщ концерн. ХХ век спокойно е можел вече да започне! Хората вече са били в състояние да приготвят храната си много по-бързо.

Анри Нестле първи се отказва от бизнеса, като продава фабриките си, но оставя на фирмата името си и фамилния си герб – гнездо с три пиленца и птица, която ги храни. С течение на годините логото на “Нестле” редуцира пиленцата от три на две, но така или иначе в “Нестле” няма да намерите шеф, който да се казва Нестле. Това не е фамилна компания. Стремежът към бързина дори и в храненето не намалява, дори напротив. Преди Втората световна война Бразилия моли компанията “Нестле” да създаде инстантно кафе и така на бял свят се появява NESCAFE. След войната в гръцките клонове на “Нестле” е създадено разхладителното Нескафе фрапе. И така, до ден днешен, непрекъснати иновации, нарастване на производството, нови пазари и продукти. За да се стигне до чиста печалба от 12 милиарда долара през 2008 година. Разберете повече за разпространяваните в България продукти на Нестле – захарни и шоколадови изделия, бисквити, напитки, кулинарни продукти, зърнени закуски, детски храни.


Вижте също:
История на Нескафе
История на кафето